stokhorst (43)
stokhorst (3)
71648726_3045705145456576_553571531553243136_n

Meer dan 25 rassen appels op De Stokhorst!

Op de Stokhorst telen we jaarlijks 25 verschillende appelrassen, dit toen we met erg veel plezier. Toen we het bedrijf van de ouders van Theo overnamen had het bedrijf ongeveer 15 verschillende appelrassen. Door de jaren heen zijn er enkele rassen verdwenen, echter zijn er voornamelijk rassen bijgekomen. We vinden het belangrijk dat traditionele rasse voortbestaan terwijl dat ook nieuwe rassen zich ontwikkelen. Het is belangrijk om mee te gaan met de nieuwe appelrassen, zo zijn er anti-allergie appels en schurft resistente rassen. Door de ontwikkeling van anti-allergie appels kan toch iedereen genieten van het heerlijke fruit, appels zoals de Wellant en de Santana zijn een aangename uitkomst voor velen met een allergie. Naast onze winkelboerderij is nog een traditionele hoogstamboomgaard gelegen, dit vinden we zelf prachtig! Het appelseizoen begint met de vroege soorten: Delcorf, Sissired en James Grieve,                      vervolgens komen de anders soorten zoals de Elstar, Jonagold en Pinova. Onze bekendste soorten staan hieronder weergegeven.

Elstar

Malus domestica ‘Elstar’ is een middelgrote appel, met een mooie rode blos aan zonnezijde, het vruchtvlees is, stevig, saprijk en zoetzuur van smaak. Elstar is plukrijp rond midden september, mits goede zorgen kunnen de appels dan nog flink wat maanden bewaard worden.

Jonagold

Malus domestica ‘Jonagold’ is ontstaan uit een kruising van Golden Delicious en de Jonathan. De appel is knapperig en goed sappig, tevens heeft de Jonagold een prachtige kleur. De kleur varieert van geelgroen tot aan goudkleurige vruchten met een rode blos. 

Wellant

De malus domestica ‘Wellant’ appel is ontstaan door een Nederlandse selectie appels te kruisen met de appel van het ras Elise. Het is een appel met een klassieke rode blos, een rustiek uiterlijk en een robuust formaat. De appel heeft een intense zoete smaak!

 

Pinova

De malus domestica ‘Pinova’ is een mooie geel/rode spitse appel. De appel is lekker zoet, wat zoeter dan de Elstar.

Red Prince

De malus domestica ‘Red Prince’ is ontstaan uit een kruising tussen de Elstar en Gala. Wanneer de appel rijp is krijgt het een mooi rode kleur. De appel heeft een zoete smaak met een fris aroma.

 

 

Delcorf

De malus domestica ‘Delcorf’ is een kruising tussen de Stark Jon Grimes en de Golden Delicious. De appel is vrij groot en heeft een rood gestreepte blos. De vrucht is kegelvormig, zoet en fris, de Delcorf is een van onze vroege soorten.

 

James Grieve

De malus domestica ‘ James Grieve’ is een ouderwets ras. De appel heeft een groenige kleur en is fris en zuur van smaak. James Grieve is ook van de vroege soorten. 

 

Sissired

De malus domestica ‘Sissired; appel is een rode mutatie van het ras Delcorf. De appel is spontaan ontdekt en heeft een frisse smaak net als de Delcorf. Sissired is net als James Grieve en Delcorf een vroege appel. 

Goudreinette

De malus domestica ‘Goudreinette’ is fris en licht kruidig. De appel is een authentieke bakappel, het heeft een stevige structuur, een friszure smaak en is geweldig te gebruiken voor gebak, desserts en appelmoes.

 

Evalino

De malus domestica ‘Evelina’ is een mutant van de Pinova. De Evalino is een rood-oranje gebloste appel, het is middelgroot en qua smaak zoetzuur, stevig en sappig. 

 

 

56706315_204605287170711_4435034006221672110_n
55886192_2146331182345463_1759137653040683686_n
56623280_2156596921085061_3682342009538330236_n

Nachtvorst

 

Om appels zo mooi mogelijk te krijgen vraagt veel inspanning. Zo is de ‘nachtvorst’ een gevaar voor Appels als er bloesems aan de bomen zitten. Wanneer wij niks zouden doen bevriezen de bloesems en gaan deze vervolgens kapot, er kan dan geen bevruchting meer plaatsvinden. Dit zou vervolgens leiden tot een veel lagere oogst. We proberen dit te voorkomen door te ‘beregenen’, hierbij zetten we al onze sproeiers aan om zo de appelbomen na te sproeien. Het water bevriest vervolgens en vormt een laagje op de bloesems.  Hierdoor wordt de temperatuur bevroren op 0 graden, kouder wordt het door het proces niet. Het beregenen voorkomt dat de bloesems kapot gaan.